De start van een carrière als basisarts is leuk en spannend tegelijk. Hier zit jaren gewerkt en gestudeerd. Het betekent dat je een hoop nieuwe verantwoordelijkheden erbij krijgt: medicatie uitschrijven, coassistenten begeleiden, je eerste dienst..
Ook sta je als dokter in spé voor belangrijke keuzes die bepalend kunnen zijn voor de rest van je carrière. Je komt voor allerlei verschillende vragen te staan. Welk specialisme heeft mijn voorkeur? Wil ik binnen of buiten het ziekenhuis werken? Moet ik promoveren om in opleiding te komen?
Podcast om jonge dokters te ondersteunen
Tijdens de podcast ‘Los als ANIOS bespreken we al deze vragen, uitdagingen en meer. De podcast is een samenwerking tussen stichting De Jonge Dokter en TalentCare waarmee we jonge dokter willen ondersteunen tijdens de eerste fase van hun carrière. Elke aflevering schuiven een ANIOS en een coassistent aan bij onze host en collega Jeroen Wijnen.
Binnen de WeCareGroup vinden we het van belang dat we zowel de mooie als minder mooie kanten van het zorgvak bespreekbaar maken. Zo komen we tot nieuwe inzichten en werken we samen aan de best mogelijke zorg met persoonlijke aandacht.
Beluister alle afleveringen hieronder terug!
Over De Jonge Dokter
De Jonge Dokter is een stichting die volledig gerund wordt door (basis)artsen die zich naast hun (klinische) werk inzetten voor het ondersteunen van jonge dokters in de eerste fase van hun carrière. Dit doen ze door zich te richten op 3 peilers:
Begin bij jezelf
Wie ben jij als dokter, maar vooral ook wie ben jij als mens? Door zelf het goede voorbeeld te geven, kunnen we het begin zijn van verandering. Belangrijke thema’s hierbij zijn zelfzorg en persoonlijk leiderschap en wij organiseren hiervoor workshops, onderwijs en evenementen. Door contacten met de universiteiten te leggen proberen we deze onderwerpen beter in de opleiding te laten terugkomen.
De ideale werkplek
Ons doel is iedere dokter op de juiste plek. We vinden dat een werkplek de professionele ontwikkeling van iedere dokter moet ondersteunen. Hiervoor is een veilig leer- en werkklimaat noodzakelijk. Een plek waar fouten bespreekbaar zijn. Belangrijke thema’s zijn gezonde roostering, intervisie, werkplezier en werkstress. We onderzoeken en brengen in kaart wat een werkplek tot een goede werkplek maakt.
Cultuurverandering in de zorg
Met onze groeiende beweging werken we samen aan het realiseren van een positieve cultuurverandering in de zorg waar hiërarchie functioneel is in plaats van disfunctioneel.
Wij streven naar menselijke zorg en duurzame inzetbaarheid. Uiteindelijk zorgt dat ook voor reductie in zorgkosten. Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe groter de impact zal zijn.
Belangrijke thema’s zijn een brede kijk op ziekte en gezondheid, leefstijl, hiërarchie en het maken van fouten.